Покупко-продажба на имоти

Покупко-продажба на имоти

ЦЕНИ: За информация относно цени се свържете с нас!

Купуването на имот може да бъде вълнуващ и емоционален процес. Преди да започнете търсенето на жилище, вероятно ще искате да разберете кои са тънкостите в покупко-продажбата на имоти. Това ще ви даде възможност да вземете най-добрите решения както за вашето семейство, така и за вашия портфейл.

Удачно ли е да купите апартамент или къща в момента?

И да, и не. Тенденцията на рекордно ниските нива на ипотечните лихви отмина. Междувременно, засиленото търсене на жилища повиши цените и разочарова много нови евентуални купувачи на имоти.

Въпреки това, перспективите за покупка на жилище все още изглеждат оптимистично. Брокерите на недвижими имоти съобщават за забавяне на ценовите печалби, а икономистите в областта на жилищното строителство предвиждат намаление в лихвите по ипотечните кредити. Това са доста добри новини за купувачите.

Удачно ли е да продадете имота си в момента?

Може би притежавате имот, който се чудите дали да продадете сега? Той би могъл да се окаже ценен актив, който да ви донесе значителни печалби, ако изиграете правилно картите си. Тъй като цените на жилищата са наистина високи, много от собствениците им се чудят дали сега е добро време да ги продадат.

Всъщност, сега е чудесно време за продажба на имот. Трябва да отбележим, че може би е разумно да продавате, допреди цените неизбежно да паднат, а лихвените проценти да се повишат. Случи ли се това, има вероятност търсенето от страна на купувачите да намалее.

Все още е относително евтино да се теглят заеми за закупуване на къщи или апартаменти, тъй като има опция за големи депозити. Но се очакват по-нататъшни промени, а това може да потисне жилищния пазар.

Кризата с разходите и цените на горивата вероятно ще бъде основната причина за рецесията на жилищния пазар, тъй като бюджетите на много от домакинствата ще са подложени на натиск, а все по-малко хора ще могат да си позволят да се натоварват допълнително и да купуват нови имоти.

Експертите смятат, че някои от купувачите могат да се въздържат от покупка, докато чакат да видят какво ще се случи на пазара.

Как да подготвите дома/имота си за продажба?

Да речем, че вече сте взели решение да продадете имота си, но какво трябва да направите, за да спечелите добре от него и да сте доволни от продажбата? Гарантираме ви, че ако отделите малко време, за да го подготвите за покупко-продажба, ще бъдете възнаградени с по-бързо приключване на сделката, но и с по-висока продажна цена.

Професионален съвет: Ако искате да продадете жилището бързо, то трябва да се представя по-добре от конкуренцията, но същевременно да остане на конкурентни цени.

Ето печелившата формула, която ще ви донесе сигурна и добра продажба, но и удовлетворение от сделката:

Конкурентна цена + Добро представяне = Бърза продажба на имот

Това, което искат всички потенциални купувачи, е следното:

Веднага след сделка да влязат във владение на имота, за да започнат с ремонтни дейности и/или обзавеждане, ако има нужда. Съветваме ви още преди да обявите жилището за продан, да се постараете то да има приличен вид. Какво значи това? Да изхвърлите старите мебели и вещи, да почистите и да осигурите пространство по време на огледите. Никой не иска да се рови в стари боклуци, нали така? Отговорността за почистване на площта е изцяло ваша. Да, може и да успеете да продадете имота заедно с всички стари вещи, непотребни уреди и предмети, но рискувате това значително да намали цената. А вие искате да излезете на печалба, нали?

Ако се справите с бъркотията из жилището, то имотът ще изглежда по-приветливо и желано място. Започнете да гледате на това жилище като на стока за продан ( това е от съществено значение, ако искате да правите разумни ходове), а не като не нещо, с което ви свързват спомени от доброто старо време.

Не се изненадвайте, ако първоначално разчистването на бъркотията ви се стори трудно и непосилно. Призоваваме ви да издържите, защото ще бъдете възнаградени с повече пари в джоба си и по-малко грижи и притеснения.

Как да продадете апартамента или къщата си изгодно?

Нека кажем, че сте се решили да работите с брокерска агенция. Така със сигурност ще облекчите много ежедневието си. Първо, съгласувайте с вашия брокер каква е евентуалната цена за продажба и дали тя е реална и постижима. Следват огледите, като най-удобното при сътрудничеството с брокер е, че не трябва да присъствате на тях – просто оставяте ключа на агента си, а той има ангажимента да показва имота на потенциалните купувачи.

Добре е междувременно да се погрижите за документацията: предварително да проучите дали има евентуални тежести или запори около имота, да изготвите данъчна оценка с информация за неплатени данъци или такси към държавата.

За да извършите продажба на имота ще ви бъдат нужни:

 • Нотариален акт, издаден от Агенция по вписванията;
 • Удостоверение за наследници, ако собственикът на имота е починал;
 • Данъчна оценка на имота, както вече споменахме;
 • Удостоверение за семейното положение на собствениците, ако те са сключили граждански брак – то доказва, че брачните партньори нямат претенции към имота;
 • Актуална скица на недвижим имот в оригинал, позната още като кадастрална карта;
 • Ако продавате имот в новопостроена сграда, ще ви трябва и документ от строителя – разрешение за строеж или ползване.

Всичко това ви обърква и ви се струва невъзможно и се чудите как бихте могли да се справите сами? Ние сме насреща, за да ви окажем помощ за всички неясноти. Не е нужно да се справяте сами, може да се доверите на професионалисти, които ще ви окажат помощ във всяка една стъпка: от обявяването на имота за продан до приключване на сделката.

Препоръчваме ви да използвате посредник при покупко-продажбата на имот в град София и околностите. Ние от Коломба БГ сме винаги на разположение за въпроси и неясноти. Основно работим с пазара на имоти в столицата, но ако имате жилище в други райони на страната, което искате да продадете, то свържете се с нас, за да ви дадем повече информация относно това как можем да ви бъдем полезни.

Може да се възползвате и от специалното ни промоционално предложение: Ако имате сключен договор с нашата фирма за управление на Вашия имот, при евентуална продажба ще получите 50% отстъпка от стандартната цена на комисионната. Очакваме ви!

0899 806 696
[email protected]
Работно време:
09:00 - 21:00, всеки ден
Искам оферта
Свържете се с нас

  Call Now Button

  Попълнете формата

  Обработваме информацията, спрямо политиката за лични данни.

  Съобщението е изпратено!

  Ще се свържем с Вас при първа възможност.